Jogurt
Jogurt do mýdla přidáváme buď do stopy, nebo rovnou k olejům před přidáním hydroxidu.
Na 1 kg olejů můžeme přidat až 150 g jogurtu.
Množství přidaného jogurtu musíme odečíst od množství vody,
které je potřebné k rozpuštění hydroxidu.
Takže například, pokud potřebujeme k rozpuštění hydroxidu
273 g vody a do mýdla chceme přidat 100 g jogurtu. Použijeme 173 g (273 g vody - 100 g jogurtu) vody k rozpuštění
hydroxidu.
Zde je potřeba dát si pozor na množství vody k rozpuštění hydroxidu. Hydroxid musíme vždy rozpouštět v minimálně stejném poměru vody a hydroxidu (1:1). Pokud potřebuji 136g hydroxidu sodného, musím mít i minimálně 136g vody.
Další možností, jak do mýdla přidat jogurt je, že si jogurt
s potřebným množstvím vody rozmícháme a dáme zamrazit. Poté na zmražené
kostky jogurtu pomalu přisypáváme hydroxid a necháme rozpustit.
Při výrobě mýdla s jogurtem používám přetučnění (super fat) 5%, jelikož jogurt je už sám o sobě dost tučný a výsledné přetučnění ještě zvyšuje.
Pozor! Přidání jogurtu do mýdla urychluje reakci a vznik stopy je tak poměrně rychlý.