Ingredience:
Olivový olej 10%
Olivový olej pomace 10%
Slunečnicový olej HO 35%
Bambucké máslo 15%
Kakaové máslo 5%
Kokosový olej 25%
Voda: NaOH 2:1
Podlouhování (super fat) 7%
kaštany
eo a barviva podle vlastní představy
Během výroby používáme rukavice a brýle.
Postup:
Ze všeho nejdříve musíme jít ven a nasbírat pár kaštanů. K výrobě
mýdla z 1kg olejů jsem použila přibližně 20 těchto plodů.
Když už máme kaštany nasbírané, tak je celé povaříme v destilované
vodě do změknutí. Po uvaření každý kaštan přepůlíme a vydlabeme.
Vodu, ve které
se kaštany vařily, použijeme k rozpuštění hydroxidu sodného.
Vydlabané vnitřky s trochou odvaru ze slupek rozmixujeme v pyré. To následně přidáme k připraveným olejům a důkladně rozmixujeme. Já použila 50g pyré na 1kg olejů. V tomto kroku nesmíme zapomenout odečíst množství přidaného kaštanového pyré od množství vody, kterou potřebujeme k rozpuštění hydroxidu sodného.
Poté přes
sítko přilijeme roztok hydroxidu sodného a dále pokračujeme, jako při výrobě
ostatních mýdel.