Dávkování je zhruba 30g medu na 1 kg olejů. Přidat ho můžete do stopy, nebo
hned na začátku do olejů, před vlitím hydroxidu.
Med je před použitím dobré rozmíchat v trošce
vody.
Mléko
Mléko do mýdla můžeme přidat, jak čerstvé (tekuté), tak i v sušené podobě. Použít můžeme rostlinná a i živočišná mléka.
Čerstvé mléko používáme k rozpuštění hydroxidu sodného místo vody. Mlékem nahradíme buď celé množství vody nebo jen jeho část. V případě, že používáme jen část mléka, nezapomeneme odečíst dané množství mléka od množství vody!
Čerstvé mléko je před použitím nutné nejprve zamrazit. Na zmražené kostky mléka sypeme postupně hydroxid, až do úplného rozpuštění. Kdybychom vysypali hydroxid přímo do mléka, došlo by k jeho přílišnému zahřátí a zkaramelizování cukrů, které mléko obsahuje. Roztok by zhnědl a mléko by se srazilo.
Sušené mléko přidáváme do olejů před přidáním roztoku hydroxidu sodného.
Při lití roztoku hydroxidu do olejů používáme vždy sítko!!
U mléka platí to samé, jako u medu. Mýdlo nezahříváme v troubě, aby nedošlo k jeho přehřátí.
Včelí vosk
Při výrobě mýdla s voskem musíme dávat pozor na teploty, při kterých hmotu mícháme. Vždy mícháme při vyšších teplotách a to mezi 50-55°C. Kdybychom míchali při nižších teplotách, mohlo by se stát, že bychom si houstnoucí hmotu (tuhnutí vosku) spletli se stopou a mýdlo by bylo nedomíchané a tudíž nebezpečné.
Včelí vosk zadáváme do kalkulačky společně s ostatními tuky. Dávkování je 2-5%. V mýdle má vyživující účinky.
Recept
Ingredience:
olivový olej pomace 30%
slunečnicový olej (high oleic) 12%
ricínový olej 5%
včelí vosk 3%
bambucké máslo 25%
kokosový olej 25%
voda (mléko) : NaOH 2:1
med 2,5%
mleté ovesné vločky cca 2 lžíce
přetučnění 8%
Postup:
1. Nejprve si zamrazíme potřebné množství mléka. Dobré je mléko zamrazovat po menších kouskách, takže například ve tvořítku na led.
2. Na zmražené kostky mléka postupně přisypáváme hydroxid sodný a mícháme do úplného rozpuštění. Nádobu během rozpouštění hydroxidu chladíme v ledové lázni.
3. Dále si rozpustíme oleje, pevné tuky a včelí vosk. Do rozpuštěných olejů přidáme med rozmíchaný v trošce vody.
4. Do olejů lijeme roztok hydroxidu přes sítko. Kvůli včelímu vosku mícháme při teplotách kolem 55 °C.
5. Vše promícháme a opatrně promixujeme mixérem. Směs půjde rychle do stopy, proto mixujeme jen krátce a pracujeme rychle.
6. Hmotu si rozdělíme na dvě části. Menší část vlijeme do formy. Do druhé, vetší části přimícháme rozemleté vločky a nalijeme na první vrstvu.
7. Mýdlo ve formě lehce zabalíme, ale nedáváme do trouby ani k topení. Díky cukrům v medu a mléku projde gelem snadno i bez naší pomoci.
8. Po 24 hodinách mýdlo nakrájíme, zkontrolujeme jeho bezpečnost pomocí ff testu a necháme zrát minimálně 3 týdny.
Projděte si výrobu krok po kroku v tomto článku