Medové mýdlo s mandlovým mlékem

01.11.2019

Další tři ingredience, které je možné přidat do mýdla a to med, mléko a včelí vosk. 

Recept je vhodný pro mírně pokročilé, určitě ho nedoporučuji zkoušet hned na poprvé. Med, mléko i vosk urychlují proces zmýdelnění a je to celkem "fičák".

Med

Med díky obsahu cukrů zvyšuje pěnivost mýdla. Mýdlová hmota s obsahem medu se snadno přehřívá, a proto není vhodné dávat ho po nalití do trouby. Mýdlo stačí lehce zabalit a nechat projít gelem, jen tak na lince. Cukr v medu zajistí karamelový vzhled mýdla, pokud chcete mít mýdlo bílé, můžete strčit formu do lednice a zabránit tak fázi gelu.

Více o gelové fázi se dočtete v tomto článku


Dávkování je zhruba 30g medu na 1 kg olejů. Přidat ho můžete do stopy, nebo hned na začátku do olejů, před vlitím hydroxidu. 

Med je před použitím dobré rozmíchat v trošce vody.

Mléko

Mléko do mýdla můžeme přidat, jak čerstvé (tekuté), tak i v sušené podobě. Použít můžeme rostlinná a i živočišná mléka. 

Čerstvé mléko používáme k rozpuštění hydroxidu sodného místo vody. Mlékem nahradíme buď celé množství vody nebo jen jeho část. V případě, že používáme jen část mléka, nezapomeneme odečíst dané množství mléka od množství vody!

Čerstvé mléko je před použitím nutné nejprve zamrazit. Na zmražené kostky mléka sypeme postupně hydroxid, až do úplného rozpuštění. Kdybychom vysypali hydroxid přímo do mléka, došlo by k jeho přílišnému zahřátí a zkaramelizování cukrů, které mléko obsahuje. Roztok by zhnědl a mléko by se srazilo. 

Sušené mléko přidáváme do olejů před přidáním roztoku hydroxidu sodného.

 

Při lití roztoku hydroxidu do olejů používáme vždy sítko!!

U mléka platí to samé, jako u medu. Mýdlo nezahříváme v troubě, aby nedošlo k jeho přehřátí.

Včelí vosk

Při výrobě mýdla s voskem musíme dávat pozor na teploty, při kterých hmotu mícháme. Vždy mícháme při vyšších teplotách a to mezi 50-55°C. Kdybychom míchali při nižších teplotách, mohlo by se stát, že bychom si houstnoucí hmotu (tuhnutí vosku) spletli se stopou a mýdlo by bylo nedomíchané a tudíž nebezpečné.

Včelí vosk zadáváme do kalkulačky společně s ostatními tuky. Dávkování je 2-5%. V mýdle má vyživující účinky. 

Recept

Ingredience:

olivový olej pomace 30%

slunečnicový olej (high oleic) 12%

ricínový olej 5%

včelí vosk 3%

bambucké máslo 25%

kokosový olej 25%

voda (mléko) : NaOH 2:1

med 2,5%

mleté ovesné vločky cca 2 lžíce

přetučnění 8%


Postup:

1. Nejprve si zamrazíme potřebné množství mléka. Dobré je mléko zamrazovat po menších kouskách, takže například ve tvořítku na led.

2. Na zmražené kostky mléka postupně přisypáváme hydroxid sodný a mícháme do úplného rozpuštění. Nádobu během rozpouštění hydroxidu chladíme v ledové lázni. 

3. Dále si rozpustíme oleje, pevné tuky a včelí vosk. Do rozpuštěných olejů přidáme med rozmíchaný v trošce vody.

4. Do olejů lijeme roztok hydroxidu přes sítko. Kvůli včelímu vosku mícháme při teplotách kolem 55 °C. 

5. Vše promícháme a opatrně promixujeme mixérem. Směs půjde rychle do stopy, proto mixujeme jen krátce a pracujeme rychle. 

6. Hmotu si rozdělíme na dvě části. Menší část vlijeme do formy. Do druhé, vetší části přimícháme rozemleté vločky a nalijeme na první vrstvu.

7. Mýdlo ve formě lehce zabalíme, ale nedáváme do trouby ani k topení. Díky cukrům v medu a mléku projde gelem snadno i bez naší pomoci. 

8. Po 24 hodinách mýdlo nakrájíme, zkontrolujeme  jeho bezpečnost pomocí ff testu a necháme zrát minimálně 3 týdny.

Projděte si výrobu krok po kroku v tomto článku

Tip! Vrch mýdla můžete ozdobit bublinkovou folií. Folií překryjete vršek mýdla a necháte na mýdle do krájení. 


Úspěšné mýdlaření!

SLEDUJTE MĚ NA FACEBOOKU!


NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY NA BLOGU

Přečtěte si jako první, co je nového

Taky máte své oblíbené oleje v mýdle? Já mám dva, jedním z nich je makadamiový olej a tím druhým je olej jojobový. Věděli jste, že jojobový olej vlastně není olej? A co to tedy je? Tak čtěte dál!

Denní krém složený tak, aby dostatečně hydratoval suchou a zralou pleť. Zároveň jí chránil před nepříznivými vlivy okolí, pomáhal předcházet vzniku vrásek a redukoval ty již vzniklé.