Solné mýdlo

10.07.2019

Solná mýdla patří k mým nejoblíbenějším a i mé okolí si je zamilovalo. Jsou super, jak pro normální pokožku, tak i pro tu citlivou trpící např. ekzémem.

Díky vysokému obsahu kokosového oleje jsou krásně pěnivé a pečující. Sůl v mýdle čistí a hojí kožní problémy. 

Jak sestavit recept na solné mýdlo?

Jednoduše!

Ideální složení je 80% pěnivého tuku (kokosový olej, babassu olej, palmojádrový olej), 10% pevného oleje (bambucké máslo, kakaové máslo, mango máslo), 10% pečujícího oleje (olivový olej, ricínový olej, mandlový olej, ostropestřecový olej, atd.). Soli se přidává 50-100% z celkové váhy olejů. Nejčastěji se používá mořská a himalájská sůl, nikdy ne sůl z mrtvého moře a epsomská sůl.

Sůl lze přidat rovnou do olejů před přidáním roztoku hydroxidu sodného. V takovém případě musíme dávat pozor, abychom si solí houstnoucí směs nespletli se stopou a mýdlo neměli nedomíchané. Proto, obzvlášť pro začátečníky, doporučuji přidávat sůl do lehké stopy a poté ještě pořádně promíchat stěrkou nebo lehce promixovat ručním mixérem. Mícháme při teplotě 40°C. 

Přetučnění se používá  od 16-30%, já nejčastěji používám 20%.

Po vylití hmoty do formy, formu strčíme do trouby na 60°C na cca 2-3 hodiny. Solné mýdlo se musí krájet ještě teplé, než ztvrdne. Po vystydnutí a ztvrdnutí mýdla se již krájet moc dobře nedá, mýdlo se drolí a láme.
Další možností je hmotu lít do malých formiček, které stačí po vyndání z trouby vyklepnout. U malých formiček je nutné snížit dobu zahřívání (podle velikosti) a dávat pozor, aby nedošlo k jejich přehřátí.

Do solných mýdel můžeme přidat smetanu, pyré nebo jogurt (nutno odečíst od množství vody potřebné k přípravě roztoku hydroxidu). Přidat můžeme také bahno z mrtvého moře, kávu, jíly, hedvábí, esenciální oleje, atd.


Solné mýdlo s červeným jílem

Ingredience:

80% kokosového oleje

5% bambuckého másla

5% kakaového másla

5% ricínového oleje

5% olivového oleje

25% himalájské soli z váhy olejů

25% mořské soli z váhy olejů

NaOH

voda

červený jíl

3% eo Litsea cubea

Postup:

1. Připravíme si roztok hydroxidu sodného. Zvlášť si odvážíme destilovanou vodu a hydroxid sodný. Hydroxid sodný opatrně přisypáváme do destilované vody a mícháme do úplného rozpuštění. Během práce nezapomínáme na bezpečnost (rukavice, brýle, páry nevdechujeme). Necháme chladnout na 42°C.

2. Navážíme si oleje. Pevné tuky necháme ve vodní lázni rozpustit a k nim po rozpuštění vmícháme tekuté oleje. Necháme chladnout na 40°C

3. Odvážíme si potřebnou sůl. 

Př.: Máme recept s 500 g olejů. Navážíme si tedy 125 g mořské soli a 125 g himalájské soli. Sůl rozemeleme na jemno. 

4. Po vychladnutí na potřebné teploty vlijeme přes síto roztok hydroxidu do olejů a mícháme do lehké stopy. Přidáme esenciální olej, sůl a opět mícháme, nebo můžeme lehce promixovat ručním mixérem. Mícháme do střední stopy, tedy vzhled asi krupicové kaše. 

5. Zhruba třetinu hmoty odlijeme, přidáme do ní červený jíl rozmíchaný v trošce ricínového nebo olivového oleje a promícháme. Tuto obarvenou část opět přilijeme k neobarvené části a jen velmi lehce promícháme, abychom získali "mramorově" vypadající hmotu.

6. Do předem připravené formy, nebo malých formiček tuto hmotu vlijeme. Formu i s hmotou strčíme do trouby na 60°C na cca 2 hodiny.

7. Poté necháme trochu vychladnout, aby se s mýdlem dalo manipulovat a nakrájíme. V případě malých formiček jen vyklepeme. Na čerstvých řezech zkontrolujeme pH nebo bezpečnost mýdla pomocí ff testu.

8. Mýdlo opět necháme minimálně 3 týdny zrát. 


Solné mýdlo s červeným jílem
Solné mýdlo s červeným jílem

Přeji Vám úspěšné mýdlaření :)